Wat is een pigmentstoornis?

Sterwit Skin crème

Donkere huid bleken
op natuurlijke wijze

  • Pigmentvlekken verwijderen
  • Ouderdomsvlekken verwijderen
  • Donkere huid bleken
  • Een egale en lichte huid
  • Pigmentvlekken verwijderen
  • Ouderdomsvlekken verwijderen
  • Donkere huid bleken
  • Een egale en lichte huid

Wat is een pigmentstoornis?

De hoeveelheid pigment in de huid is per persoon verschillend. Sommige mensen hebben een hele bleke huid en andere juist een hele donkere. Ook kan het voorkomen dat op bepaalde plekken van het lichaam juist meer of minder pigment aanwezig is. Hierdoor kunnen donkere vlekken ontstaan. We bespreken de meest voorkomende pigmentstoornissen.

Lentigo

Wat is lentigo?
Lentigo solaris wordt ook wel ouderdomsvlek of levervlek genoemd. Dit is een (meestal) goedaardige verkleuring van de huid door ouderdom. 90% van de blanke mensen boven de 60 jaar heeft te maken met lentigo.

Oorzaken van ouderdomsvlekken
Lentigo ontstaat door blootstelling van de huid aan de zon. De huid maakt pigment aan om zich te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Hoe meer de huid in aanraking met UV-straling komt, hoe groter de kans op ouderdomsvlekken. Dit is dan ook de oorzaak waarom lentigo veel bij ouderen voor komt. Belangrijk is de huid tijdens het zonnen met een goede zonnebrandcrème in te smeren.

Behandeling van ouderdomsvlekken
Wanneer lentigo goedaardig is hoeft dit niet behandeld te worden. Wel kan uit schoonheidsoverwegingen gekozen worden om de plekken te bleken. Dit kan door het gebruik van Sterwit Skin. Deze natuurlijke crème is eenvoudig aan te brengen op de donkere plekken. Het pigment in de huid wordt lichter gemaakt. Ook wordt de aanmaak van nieuw pigment geremd. Hierdoor ontstaat een egaal lichtere huid.

Melasma

Wat is melasma?
Melasma wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Het is een goedaardige verkleuring van de huid. Er wordt op sommige plekken van de huid meer pigment aangemaakt waardoor donkere vlekken ontstaan. Deze vlekken vallen na blootstelling aan de zon meer op. Melasma komt met name voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en op de kin.

Oorzaken van melasma
Melasma ontstaat door een verandering in de hormoonspiegel. Het komt vooral voor bij vrouwen die zwanger zijn, de pil gebruiken of een hormoonbehandeling ondergaan. Wanneer u aanleg hebt voor melasma is het verstandig een goede zonnebrandcrème te gebruiken. Blootstelling aan de zon verhoogt het effect van melasma.

Behandeling van melasma
Na de zwangerschap verdwijnt het zwangerschapsmasker vaak weer. Ook na het stoppen van de pil of hormoonbehandeling kan de donkere huidverkleuring weer lichter worden. Vaak zie je er dan bijna niets meer van. Het kan echter voor komen dat de huid niet meer zo licht wordt als deze was en er nog wel verkleuringen zichtbaar blijven. Hier kan Sterwit Skin de oplossing voor bieden. De crème maakt de huid op een natuurlijke manier egaal lichter.

Naevus

Wat is naevus?
Naevus staat beter bekend als moedervlek. Het is een goedaardige en soms verheven vlek op de huid. Door een ophoping van pigmentvormende cellen kleurt deze donkerder dan de huid erom heen. Moedervlekken kunnen vanaf de geboorte al aanwezig zijn maar de meeste ontstaan tussen het 3e en 40e levensjaar. In enkele gevallen kan een moedervlek zich kwaadaardig ontwikkelen (melanoom). Het is dan ook aan te raden bij verandering van vorm en grootte contact op te nemen met de huisarts.

Oorzaken van moedervlekken
Moedervlekken ontstaan door een stoornis in de ontwikkeling van pigmentvormende cellen in de huid. Er zijn bepaalde factoren die hierbij van invloed kunnen zijn. De belangrijkste factor is erfelijkheid. Een bepaalde (lichte) huidtype heeft meer kans op moedervlekken. Ook door blootstelling aan zonlicht maakt de huid meer pigment aan ter bescherming. Met name bij verbranding door zonlicht kan er een stoornis ontstaan waardoor moedervlekken ontstaan. Verder spelen hormonale factoren een rol zoals de pubertijd, zwangerschap of het gebruik van de pil.

Behandeling van moedervlekken
Een goedaardige moedervlek heeft geen behandeling nodig. Wanneer het echter als niet mooi gezien wordt kan er voor gekozen worden deze weg te laten halen. Dit kan door een laserbehandeling, operatie of een natuurlijke crème. Sterwit Skin helpt het pigment in de moedervlek op een natuurlijke manier lichter te maken.

Vitiligo

Wat is vitiligo?
Vitiligo is een pigmentatie-aandoening waardoor plaatselijk verlies van pigment optreedt. De cellen die pigment aanmaken (melanocyten) worden langzaam afgebroken. Er ontstaan witte vlekken in de huid. Ongeveer 0,5 tot 1% van de wereldbevolking heeft vitiligo.

Oorzaken van vitiligo
Hoe vitiligo ontstaat is nog niet bekend. Onderzoekers hebben verschillende theorieën maar die zijn nog niet wetenschappelijk bewezen. De meest logische theorie is dat er door een immunologische reactie een vernietiging wordt veroorzaakt van pigmentcellen. Een andere theorie zegt dat het een gevolg is van een intrinsieke afwijking waardoor de melanocyten zichzelf vernietigen bij de aanmaak van pigment. Verder zijn er een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van vitiligo. De bekendste factoren zijn ernstige ziekten, zwangerschap, bevalling, emotionele stress, zonnebrand en beschadiging door verwonding. Ook is er een sterke aanwijzing dat vitiligo een familiare aandoening is.

Behandeling van vitiligo
Er zijn verschillende behandelingen voor vitiligo. Veel van deze hebben een slagingspercentage van 25 tot 75%. Het belangrijkste doel van de behandeling is het verbeteren van het uiterlijk. Dit kan door er voor te zorgen dat de huid meer pigment aan gaat maken of door een huidtransplantatie.
Wanneer het niet lukt de lichte plekken donkerder te maken kan er voor gekozen worden de donkere huid er omheen lichter te maken zodat de lichte plekken minder opvallen. Dit gebeurt vaak in gevallen waarbij nog maar heel weinig huid met pigment aanwezig is. Sterwit Skin kan hier op een natuurlijke manier bij helpen.